Kirjoitus SAK Häme-lehteen

Lahden Klubitalo kuntouttaa takaisin yhteiskuntaan

Mikä sitten on Klubitalo? Klubitalo toiminta sai alkunsa jo yli 50 vuotta sitten New Yorkissa. Ensimmäinen Fountain House-klubitalo perustettiin sairaalasta päässeiden mielenterveyskuntoutujien omasta aloitteesta. Toimintamallina on mielenterveyskuntoutujien ja palkatun henkilökunnan muodostama yhteisö, joka tukee jäsentensä paluuta takaisin yhteiskuntaan ja työelämään. Klubitaloilla mielenterveyskuntoutujia kutsutaan jäseniksi ja he osallistuvat tasavertaisesti henkilökunnan kanssa toiminnan suunniteluun ja kehittämiseen. Klubitalo tarjoaa jäsenilleen mielekästä toimintaa ja työntekoa sekä mahdollisuuden Klubitalon ulkopuolisissa siirtymätyöpaikoissa työskentelyyn.

Siirtymätyöpaikka
Klubitalon jäsenilleen etsimää työtä kutsutaan siirtymätyöksi. Siirtymätyön tarkoituksena on tukea Klubitalon jäseniä työelämään palaamisessa. Siirtymätyö on työssä opittavaa työtä, joka ei vaadi ammatillista koulutusta ja johon Klubitalo valitsee ja perehdyttää jäsenensä. Siirtymätyöpaikat kattavat useita eri aloja. Yritykselle yhteistyösopimus Klubitalon kanssa antaa konkreettisen tavan toteuttaa yhteiskunnallista vastuuta. Yhteistyösopimus takaa yritykselle sen, että sovittu työ tulee tehtyä, koska Klubitalo tarjoaa sijaisen jäsenen mahdollisesti sairastumisen sattuessa. Myös palkattu henkilökunta opettelee siirtymätyöpaikkojen työt, joten tarvittaessa myös he voivat korvata sairastuneen jäsenen työpaikalla. Työsopimus tehdään määräaikaiseksi 4 – 9kk:n mittaiseksi. Työtä tehdään osa-aikaisena enintään 4 tuntia päivässä ja 15- 20 tuntia viikossa. Työsopimus tehdään Klubitalon jäsenen ja työnantajan välille ja siitä maksetaan TES:n mukainen palkka. Klubitalo tukee jäsenensä työntekoa koko siirtymätyöjakson ajan ja sopimusta voidaan jatkaa mikäli molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä toimintaan.

Toiminta ja rahoitus
Klubitalomalli pohjautuu toiminnallisuuteen, jossa luotetaan jäsenistön voimavaroihin, tuetaan heitä omatoimisuuteen ja vahvistetaan uskoa omiin kykyihin. Klubitalojen toimintaa säätelevät kansainvälisen Fountain House-klubitaloliikkeen yhdessä sopimat standardit eli laatusuositukset. Liikkeellä on oma Klubitalojen kv. kehittämiskeskus ICCD, jonka pääpaikka on New Yorkissa. Suomessa toimii tällä hetkellä 18 Klubitaloa. Talot ovat auki arkisin klo 08:00- 16:00. Lahden klubitalo aloitti toimintansa 02.05.2001 ja toimii neljän vuoden ajan RAY:n tukemana projektina. Osa rahoituksesta tulee myös Lahden kaupungin kautta. Projektin hallinnoivana organisaationa on Omaiset Mielenterveystyön tukena Päijät-Hämeen yhdistys ry. Lahden Klubitalon toiminta kattaa koko Päijät-Hämeen mielenterveyskuntoutujat. Lahden Klubitalolle perustettiin kesällä siirtymäkoti väliaikaiseksi asunnoksi, sairaalasta kotiutuville itsenäisesti selviäville, ilman asuntoa oleville ja tilapäistä tukea tarvitseville mielenterveyskuntoutujille. Asuntolassa on 12 soluasuntoa ja yhteinen keittiö, olohuone ja pesutilat. Keväällä Lahdessa kävi siirtymätyökonsultti Ralph Bilby, jonka tuella aloitettiin työnantaja neuvottelut useiden yritysten kanssa. Projektituen päätyttyä toiminta jatkuu omana yhdistyksenä Päijät-Hämeen Klubitalot ry:nä, jonka perustava kokous oli 22.09.2003. Yhdistyksen säännöt ja perustamisasiakirjat ovat nyt patentti- ja rekisterihallituksessa. Yhdistys toivoo voivansa aloittaa toiminnan jo maaliskuussa 2004. Lahden Klubitalolla toimii myös Siirtymätyö komitea, johon kuuluu edustus myös SAK:n Lahden Paikallisjärjestöstä ja yrittäjäpuolelta.

Heikki Moilanen