Nykyisen laajuinen lakko-oikeus on SAK:lle kynnyskysymys.
SAK:ta väitetään julkisuudessa tasaisin väliajoin saavutettujen etujen puolustamiseen keskittyväksi ei-liikkeeksi. Ja tästä johtuen esitetään
lakko-oikeuden kaventamista tai jopa sen kieltämistä. Kuitenkin Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) antoi 21.4.2009 tuomion, jossa ensi kertaa EIT:n historiassa katsottiin yksiselitteisesti, että työtaisteluoikeus kuuluu Euroopan ihmisoikeussopimuksen takaaman ammatillisen järjestäytymisvapauden suojan piiriin.
Lakko-oikeus on työntekijän suoja työnantajan yksipuolisille esityksille ja niiden toimeenpanolle ilman yhteistoimintamenettelyä. Työnantajan käyttäessä direktio-oikeuttaan väärin, ei työntekijäpuolella ole muuta puolustautumiskeinoa kuin lakko tai sen uhka.
SAK:n vastine lakko-oikeuden rajoittamis- tai kieltämispyrkimyksille voisi olla vaatimus työnantajien direktio-oikeuden lopettamisesta tai sen kaventaminen. Vastausta tähän vaatimukseen ei tarvinne arvailla.
Suomessa on kansainvälisesti vertaillen vähän lakkoja ja työmarkkinoilla on pystytty tiukoissa paikoissa aina maltillisiin sekä kasvua tukeviin ratkaisuihin.
Tätä sopimisen kulttuuria ei pitäisi lähteä millään lailla lähteä romuttamaan yksipuolisilla ja toista osapuolta sortavilla esityksillä. Niin yhteiskunnassa kuin työmarkkinoillakin säilyy rauha parhaiten neuvotellen ja sopien; ei kieltojen ja rajoitusten voimalla toista osapuolta alistaen.
SAK:n Lahden Seudun Paikallisjärjestö ry.
Edustajiston kevätkokous