Homekoulut ja työsuojelu – Lahden Näköala, UL liite 5.9.2012

SDP:n kunnallisvaaliteemoina ovat Työ ja Oikeudenmukaisuus. Heikki Moilaselle teemasta nousi mieleen ensimmäisenä homekouluongelmat.
– Ensinnäkin työn tai enemmänkin työsuojelun kannalta ja on siinä oikeudenmukaisuuskin koetuksella kun työntekijät ja oppilaat velvoitetaan työskentelemään jopa terveydelle vaarallisissa tiloissa.
Koulujen ja muidenkin julkisten rakennusten homeongelmat ovat vain näkyvissä oleva jäävuoren huippu ketjussa, jonka lopussa ongelmat tulevat esiin homevaurioina.
– Mielestäni koulujen, päiväkotien ongelmat alkavat jo kilpailutusvaiheessa kun urakoitsijat valitaan pelkästään hinnan perusteella. Toki on viime aikoina alettu enemmän huomioon myös laadullisia asioita, mutta vielä on kehitettävää prosessissa tarjouspyynnöistä urakkasopimukseen. Myös jälkitarkastukset sanktioineen olisi otettava käyttöön.
Moilanen muistuttaa vanha sanonnasta jonka mukaan köyhällä ole varaa ostaa halpaa. Eikä siihen ole varaa kunnallakaan.
– Halvin vaihtoehto tarkoitta monesti liian kireäksi vedettyjä aikatauluja, jotka taas houkuttavat tekemään työvaiheet liian nopeasti, jolloin rakenteisiin jää kosteutta ja ongelma on valmis. Kun vielä sanktiot urakan myöhästymisestä tulevat kalliimmiksi kuin virheiden korjaaminen jälkikäteen, niin ei ole ihme, että julkisissa rakennuksissamme on niin paljon ongelmia.
Julkisissa hankkeissa on pidettävä esillä myös harmaa talous. Kunnan ei kannattaisi pilata mainettaan teettämällä hankkeitaan rikollisilla. Kyse on myös kunnan ja valtion verotuloista. Harmaassa taloudessa on arvioitu kulkevan vuositasolla noin 20 miljardia euroa, josta verotuloja saataisiin noin 4- 5 miljardia euroa.
Moilasen mielestä homekoulut liittyvät myös keskusteluun työurien pidentämisestä ja työssä jaksamisesta. Homekoulut on hyvä huono esimerkki näiden puheiden onttoudesta.
– Työuria on vaikea pidentää, jos ihmiset sairastutetaan työpaikoillaan huonon rakentamisen laadun takia. Asiat olisi hoidettavissa paremmalla valvonnalla ja tarkemmalla kilpailutuksella.
Tänä päivänä työsuojelussa pitäisi keskittyä enemmän ennaltaehkäisyyn. Riskien arvioinnin kuuluisi olla osa työpaikan perustoimintaa. Nyt sitä tehdään luvattoman harvoilla työpaikoilla.
Heikki Moilasen mukaan eläkkeelle jäämisen ikä nousisi ja työurat pitenisivät huomattavasti jo pelkästään sekä fyysisen että henkisen työympäristön parantamisella.

Stop yhteiskunnan jakautumiselle!
Heikki Moilanen kokee yhteiskunnan menneen viime vuosina kylmempään suuntaan ja asenteiden koventuneen.
– Ollaan jakautumassa osaamiskisassa menestyjiin ja niihin jotka eivät tuossa kisassa pärjää. Osaajat eivät ainoastaan saa parempaa palkkaa, vaan heidän arvonsa, elämäntyylinsä ja asuinalueensa ovat erilaiset.
Toinen osa yhteiskunnasta ei siis enää ymmärrä, miten toinen elää. Tämä ei ole hyvä kehitys työelämän tai yleensä yhteiskunnan kannalta. Koventuneilla asenteilla ei rakenneta yhteiskuntaa vaan kaivetaan bunkkereita ja eriydytään sosiaalisesti toisistamme.
– Sosiaalista eristäytymistäkin suurempi vaara on kokemuspohjan ja sen mukana yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuskäsityksen eriytyminen luokkien välillä. Koulutetut osaajat katsovat tällöin ansainneensa suuremmat tulonsa meriittiensä mukaisesti.
Vaikka työnantaja ja -tekijä voivat pitää palkkaa oikean suuruisena, se voi muista vaikuttaa kohtuuttomalta tai jopa epäoikeudenmukaiselta. Oivallinen esimerkki tästä kehityksestä on viimeaikainen keskustelu johtajien palkoista.
Moilasen näkemys on selkeä.
– Palkkauksessa on otettava huomioon myös oikeudenmukaisuus.