SAK:n Lahden Seudun Paikallisjärjestön mielestä rahoitusjohtajan esittämä 10 miljoonan euron säästö kaupungin budjettiraameihin tarkoittaa sitä, että toimialat joutuvat jälleen karsimaan resursseja välttämättömistäkin palveluista.
Kaupunginhallitus lyö kesäkuussa lukkoon eri toimialojensa budjetit, jotka sitovat lautakuntia niiden valmistellessa vuoden 2009 käyttö- ja toimintasuunnitelmiaan.
Kaupungin viimeisin tilinpäätös näytti poikkeuksellisen hyvää tulosta. Nyt näyttää siltä, että tulevassakin budjetissa on verokertymää aliarvioitu. Viime työehtosopimuskierroksen korkeita palkankorotuksia ja työttömyyden vähentymistä ei siinä ole täysimääräisesti huomioitu.
Vaikka Lahden työllisyystilanne on edelleen muuta Suomea heikompi niin se on kuitenkin parantunut samaa tahtia kuin muuallakin. Pitkäaikaistyöttömyys on jopa vähentynyt nopeammin kuin maassa keskimäärin.
SAK:n Lahden Seudun Paikallisjärjestön ei hyväksy heikoimmassa asemassa olevien kuten lapsiperheiden, eläkeläisten ja pitkäaikaissairaiden kurittamista tässä taloustilanteessa. Paikallisjärjestön mielestä kaupungin tulee luopua säästötavoitteistaan kaupunkilaisten hyvinvoinnin takaamiseksi.
Säästöjen sijasta budjettiin olisi lisättävä mm. tekniselle toimialalle miljoona euroa lipputuen saattamiseksi muiden keskisuurten kaupunkien tasolle. Vallankin kun lippujen hintoihin on odotettavissa jopa 6:n prosentin korotus. Lipputukirahojen korotuksella saataisiin esimerkiksi eläkeläisten päivälippu, koulu- ja nuorisolippu 7 – 17-vuotiaille sekä opiskelijoille aina 19-vuoteen saakka. Vielä voitaisiin saada alle 7-vuotiaille oikeus matkustaa vanhempansa seurassa ilmaiseksi.
Sosiaali- ja terveystoimessa vanhusten ja vammaisten kotipalveluun tulee osoittaa riittävästi lisäresursseja ja tuen saannin kriteerejä helpottaa, jotta he voisivat asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Tämä panostus ei juurikaan lisäisi sosiaali- ja terveystoimen kokonaiskustannuksia sillä onhan laitoshoito aina huomattavasti kalliimpaa kuin kotona asuvan tukipalvelut.
Sivistystoimessa lisärahaa tarvitaan mm. perusopetuksen tuntikehyksen leikkauksen, erityisopetuksen ja lukion kurssitarjonnan huonontumisen estämiseen.
Varhaiskasvatukseen ja lainmukaisen subjektiivisen päivähoito-oikeuden toteuttamiseen tarvitaan myös lisärahaa. Nämä panostukset kaupunkilaisten tulevaisuuteen ja hyvinvointiin maksaisivat noin 2,5 miljoonaa euroa. Alussa mainitun tulojen aliarvioimisen johdosta summa näkyisi lopullisessa tuloksessa paljon pienempänä.