Vuokratyövoiman jatkuva yleistyminen aiheuttaa ongelmia niin työpaikoilla kuin henkilökohtaisessakin elämässä. Vaikeuksia aiheuttaa mm. työsuojelu- ja työturvallisuuskysymykset.
Lähinnä vastuukysymykset, jotka ovat epäselviä. Vuokratyöntekijöiden perehdyttäminen tehtäviinsä ja tiedottaminen uusista työntekijöistä työpaikalla on puutteellista. Vuokratyövoimalle sattuukin tapaturmia eri alojen keskiarvoja huomattavasti enemmän.
Työsopimuksissa on usein puutteellisuuksia työehtojen ja palkkauksen suhteen. Palkkauskohdassa peruspalkkana ilmoitetaan usein harhaanjohtavasti myös loma- ja työajanlyhennyskorvaukset. Palkkaan kuuluvaksi sovitaan päivärahoja, ateria- ja kilometrikorvauksia. Yleinen käytäntö on ettei vuokratyöntekijöiden työterveyshuoltoa ole järjestetty, koska vuokratyösuhde päättyy ensimmäiseen sairastumiseen. Nämä epäkohdat vuokratyövoiman käytössä ovat monilta osin tasa-arvolain vastaisia ja työturvallisuuslainkin määräykset jäävät monesti täyttämättä.
Vuokratyössä jäsenmaksuperintä olisi tehtävä suoraan vuokratyönantajan toimesta. Luottamusmiesjärjestelmä on saatava ulottumaan myös vuokratyöfirmoihin, koska työntekijän edunvalvonta on pidemmällä aikavälillä mahdotonta työpaikkojen vaihtuessa. Myös vuokraavassa firmassa on oltava mahdollisuus edunvalvontaan. Tilaajavastuun olisi hyvä näkyä todellisena yt-menettelynä vuokratyövoimaa käyttävissä firmoissa seuraavaa talousarviota ja toimintasuunnitelmaa tehtäessä. Ulkopuolisen työvoiman käyttö tulisi suunnitella niin ettei vakinaiselle henkilöstölle tule vajaakäyttöä. Vuokratyövoiman vakinaistamiselle on laadittava selkeät säännöt aikarajoineen. Vuokratyöaika on huomioitava koeajassa sekä muissa työsuhteen ehdoissa.
SAK:n Lahden Seudun Paikallisjärjestö ry.:n kevätkokous
Heikki Moilanen
puheenjohtaja
Markku Nikki
sihteeri